Fakta om Møllen

Møllen ligger lige midt i Aulum by, adressen er: Møllestræde 2, 7490 Aulum. Aulum Mølle er det højeste bygningsværk i Aulum. Godt 28 meter rager vingespidserne op i luften.

Opførelse

Byggeriet af Aulum Mølle startede i 1907 og blev færdiggjort i 1908.

Højde

Selve møllen er 21,6 meter høj til møllehattens top. Hertil kommer de 9,8 meter lange vinger, som er monteret ca. 3 meter fra toppen.

Vingerne

Møllevingerne, som hver vejer 650 kg, er lavet i dansk lærketræ. Det samme er den 2,6 meter dybe mølleomgang.

Møllehat

Den 4 meter høje, 8 tons tunge og 14 meter brede møllehat er ligesom vingerne og mølleomgangen udført i dansk lærketræ, mens selve mølleskroget er lavet i canadisk cerdertræ.

Gallerihollænder

Aulum Mølle betegnes som en "gallerihollænder". Det betyder at møllen er udført med en muret undermølle (kælder), hvor der oprindelig var plads til et sigteri.

Ny motor

I møllens kælder blev der i 1931 installeret en 40 HK Deutz motor.

Udgang

Fra loftet eller førstesalen i møllen er der udgang til perronen. Det var her ind og udleveringen foregik, da møllen var i brug. Her er grynmøllen, kageknuseren samt hejseværket til kværnloftet også placeret.

Kværnloftet

Andensalen eller kværnloftet som den kaldes har to udgange til mølleomgangen. På kværnloftet er valsemaskine, kværne, sigte m.v. placeret.

Stjernehjulsloftet

Tredjesalen eller stjernehjulsloftet rummer, som navnet antyder det store stjernehjul, der driver kværne m.v.

Hatloftet

Fjerdesalen eller hat-loftet er et imponerende bygningsværk.

arrangementer-i-moellen

Arrangementer i møllen

Se alle vores arrangementer

kuuunst

Kunstudstilling i møllen

Se alle vores kunst events

Arrangementer i møllen

Møllen bruges som spillested. Møllelauget arrangerer hvert år et antal koncerter, der er meget populære og stort set altid er der fuldt hus.
Musikere fra indland og udland viser stor interesse for at komme og spille i Møllen, så der er løbende mange henvendelser via hjemmesiden.

Kunst i møllen

lymann_skulptur_250x187

Aulum Kunstforening har lige siden 1976 arrangeret kunstudstillinger i møllen.
Mange kunstnere har udtrykt begejstring for møllen som udstillingssted.

På et podie ved trappen står en lille bronzeskulptur af Chr. Lymann Hansen. Den blev i 2001 skænket til møllen af kunstnerens arvinger.

Lige inden renoveringen af møllen havde kunstforeningen en udstilling med værker af Chr. Lymann Hansen, der var een af Hernings kendte kunstnere.